Powered By Blogger

Monday, 23 September 2019

#12 Coolblog lagi. Tiger King ON FIRE!

Haritu minum Black Tiger Premium Milk Tea. Kalini Coolblog keluarkan yang baru pulak. Konsep sama, Tiger and brown sugar. Cuma dia ikut cam Xing Fu Tang skit. Bahagian atas diletakkan cream cheese(I think) pastu dicaramelized.

So practically, its the same thing but just with the addition of cream cheese. Tapi, yang aku perasan kat iklan just advertise cmtu je. Bila aku pegi kedai Coolblog, rupanya banyak jenis minuman untuk buat Tiger on Fire ni. Tak ingat dah air apaπŸ˜… but I'm pretty sire ad choice untuk green tea. Dalam gambar tu dia bagi pilihan 4 jenis air untuk menu Tiger on Fire ni.

For me, aku order yang original je. Regular milk tea.



Kau tengok cheese tu.. Kau tengok 😍
Berkrim betul!








Untuk K.O.F ni, serius aku suka. Sedap sangat. Kan sebelum ni aku ada cakap yang aku tak berapa minat dengan rasa brown sugar kan? Ingat tak? Kalau tak ingat pi baca balik post tu.πŸ™„

Aku sebenarnya tak suka rasa brown sugar tu. Sebab rasa dia macam hangit2 skit. Manis tu memang la tapi hangit. Paham tak?πŸ˜… Jadinya, sedap tapi tak minat. 

Tapi kan, bila tang yang ni, pergh.. sedap weyh. Manis dari brown sugar tu still ada. Tapi hangit tu xde. Sebabnya cream cheese tu, bila dah campur menyeluruh air tu, dia jadi creamy milk tea. Secara magicnya, rasa hangit tu hilang. Memang in lobe dengan rasa dia.
😍

So, conclusionnya, aku bleh minum air yang ada brown sugar tapi kene pastikan ada something creamy.πŸ˜‚


Tuesday, 16 July 2019

#10 Bubble Teas



Trend sekarang. Bubble tea. Everywhere I look, its bubble tea here, bubble tea there, bubble tea cake and even bubble tea rice🀒

Kedai2 legend yg jual air bubble/boba/pearl is CoolBlog, Chatime and Tealive. Kenapa legend? Sebab diorang jual wayyyyy before bubble tea became a trend. Espeacially CoolBlog. The oldest one of all.

Sekarang byk giler kedai bubble teaπŸ˜…
Kedai2 lain pun dah start jual jugak like Secret Recipe and Family Mart. Below are the bubble tea shops in Malaysia :


  1. The Alley
  2. Tiger Sugar
  3. Chatto
  4. Xing Fu Tang
  5. OneZo
  6. Pin Tea
  7. Daboba
  8. Tea Live
  9. Gong Cha
  10. Cha Time
  11. Koi ThΓ©
  12. Moomin Bubbles
  13. 2D Cafe
  14. Muyoo
  15. Chai Yo
  16. Regius Tea
  17. Royaltea
  18. Yumcha Tea Bar
  19. Zododo
  20. Tea Three
  21. Moojicha
  22. Cojiitii
  23. Cha Wan Jia Tea Bubble
  24. Soylab
  25. QR-Tea Lab
  26. Niko Neko Matcha
  27. Shake Shake
  28. Macao Imperial Tea
  29. Chun Yang Tea
  30. SunnyCha
  31. Moge Tee
  32. The Black Whale
  33. JLD Dragon
  34. Tea Amo
  35. One Tea
  36. Pann Tea
  37. YOY Tea
  38. Tea Dayz
  39. You Tea
  40. Each A Cup
  41. Chizu
  42. HeyCha
  43. Good Day Good Time
  44. Kylin Sugar
  45. Wincaa
  46. Long Live The Tea
  47. Mui Tea
  48. Shi Fen Station
  49. Cool Blog
  50. Mystical Tea
  51. Momo Tea
  52. Oh Cha Cha
  53. Instea Coffee Bar
  54. Yi Cha Tealicious
  55. Answer Tea
  56. Fox Tea
  57. True Boss
  58. Panda Q
  59. IMilky
  60. Paco
  61. Millok
  62. Meme Tea&Coff
  63. LΓ©rz’ Tea & Coffee
  64. Wowtea
  65. Colobaba
  66. Blackball
  67. Motea
  68. Cuiecha
  69. Hercaa
  70. Perghh Bubble Tea
  71. The Moment

Banyak woii..πŸ˜…πŸ˜‚

Kalau nak tengok gambar and locations of every kedai kat atas, tekan link ni ➡ https://www.bubbleteamalaysia.com/#list

Ok. So, nak review skit. Cewah review. πŸ˜‚ Kekonon femes jap.
Tadi aku pegi CoolBlog. Craving + rindu. Rindu sebab dekat 1 tahun tak minumπŸ˜‚. Kat skolah dulu, dapat beli anytime sbb dekat dengan rumah. Sama gak masa duk kolej. Dekat je. Tapi bukan dekat yg boleh jalan kaki. Kene naik keta gak. Tapi kira dekat la sbb under 10mins.πŸ˜… Ok aku dh start merepek. Back on track.

So, harini gi CoolBlog, try yg Black Tiger Premium Milk Tea/Coffee.


Lawa an? 😍 Yang leleh brown sugar kat tepi tu corak cakaran harimau.


Haa..sambil2 try flavour baru, try gak minum dalam cawan baru. Lawa😍 Confirm simpanπŸ˜‹

Aku amik milk tea. Member aku amik coffee. Dia kata kuat rasa kopi dia.
Minum je, aku speechless.Sedap tapi macam ada yang tak kene.πŸ˜…
Then minum skit lagi, baru dapat detect. Rasa brown sugar kuat gile. Sampai ada rasa2 panggang. Cara aku describe macam tak sedap kan, but trust me. Sedap. Maybe sebab aku tak biasa sangat dengan rasa brown sugar.

Overall : Lawa and sedap 😌

Thursday, 13 June 2019

#9 Tteok and Gochujang

Semalam rasa nak tengok video orang makan. (Padahal tengah puasa. Saja nak seksa diriπŸ˜‚) Tapi taknak tengok mukbang or ASMR. So, the best eating videos are from the Kdrama "Let's Eat". πŸ€— Best tengok. Aku dapat tahu cite ni dari kakngah aku. Tapi, aku tak penah tengok drama ni full. I just watch it for the food scenes😍.

Ok. Long story short, semalam tengok diorg makan tteokbokki (spicy rice cakes) and tetibe teringin nak buat sendiri. Maka search la resepi2 simple yang ada. Aku tengok banyak video from different sources sebab nak bandingkan mana paling senang. Sebab barang pun belum sure ada ke tak. Kebanyakan resepi guna 3 bahan je. Tepung beras,garam,air. Senang la kan? Kira on je la nak buat. Masuk dapur, tepung beras takde.πŸ˜… Spoil. Search lagi alternatif lain. Kebetulan ada 1 video yang aku tengok tu dia buat video untuk buat telung beras. So, I follow. Ok. Yang kat bawah ni proses buat tepung beras. Aku tak nak beli sebab takut tak menjadi plus taknak susahkan mak ayah aku. Nak keluar beli sendiri tak boleh.πŸ˜… Sapa2 yang dah ada tepung beras or nak beli je, boleh skip ke part buat tteok (rice cakes)

TEPUNG BERAS :
  1. Amik 1 cawan beras (atau seberapa banyak yang nak) dan basuh macam biasa.
  2. Rendamkan beras dalam air selama 8-10 jam. (Aku buat 12 jam. Saja2)
  3. Basuh sekali lagi dan tapis hingga kering atau hampir kering.
  4. Kisar guna blender atau food processor. 
  5. Tapis tepung. Jika masih ada beras, kisar semula hingga habis.
  6. Siap.
Beras yang sudah dibasuh dan dikeringkan.


Aku guna blender yang untuk kisar kacang. Lagi senang dari blender biasa.

Tepung yang belum ditapis dan yang sudah ditapis.

Sisa2 beras yang tak hancur.

Setelah semuanya ditapis.

Simpan dalam bekas.



RICE CAKES / TTEOK :
  1. Ambil 5 sudu makan tepung beras.
  2. Masukkan 3-5 sudu makan air panas mendidih.
  3. Masukkan sedikit garam. (Tadi buat aku lupa letak garam)
  4. Kacau rata hingga menjadi doh.
  5. Uli doh dan bentukkan secara memanjang.
  6. Didhkan air dan masukkan sedikit minyak masak atau olive oil untuk elakkan tteok melekat.
  7. Rebus hingga tteok rasa sedikit keras.
  8. Boleh digunakan terus dan lebihan hendaklah disimpan dalam peti sejuk.


5 sudu tepung beras


Tambah air mendidih 3-5 sudu dan kacau hingga menjadi doh.


Ratakan tepung beras pada papan potong dan tangan. Uli hingga tidak lagi melekit. 


Bahagikan doh dan bentukkan secara memanjang.


Tteok yang siap direbus.


Simple je bahan dan cara nak buat tteok. Tapi, korang kene pandai adjust2 sendiri. Aku pun try and error je. Mula2 aku buat aku guna 5 sudu tepung beras dan 3 sudu air. Nampak kering aku tambah jadi 4. Still kering then tambah biar cukup 5. Bila 5 sudu air jadi cair pulak. So, aku just tambah tepung beras sikit2 je. Nampak cair je, tambah lagi. 2 3 kali gak duk tambah tepung. Tambah pun hujung2 sudu je. Taknak letak banyak terus karang kene tambah air pastu cair lagi kene tambah tepung lagi. Duk ulang situ je la. Bila consistency (aku xtau BM apa) dah nampak cam ok, boleh bentukkan. 

Masa rebus, aku sendiri taktau nak rebus berapa lama sebab tak jumpa pun cara masak rive cake buatan sendiri. So, aku agak2 je. Aku rebus sampai rice cake tu rasa keras2 and nampak macam kearah clear sikit kat bahagian luar. Lagipun, kalau belum masak lagi, masa buat tteokbokki dia boleh sambung masak.

Panjang ek entry aku kalini. Baru bab rice cake. Belum masuk gochujang lagi nih.πŸ˜…πŸ˜‚

Now for gochujang. Resepi gochujang guna tepung ketan/tepung pulut,serbuk cili (ada sesetengah tutorial guna chili flakes), gula, garam, kicap masin. Aku pulak takde tepung pulut and kicap masin. Kicap masin yang tutorial guna pulak yang jenis cair and almost jernih tu. Memang takde la. So, aku pepandai improvise. Untuk tepung pulut, walaupun takde tutorial untuk cara buat, aku just anggap dia sama macam buat tepung beras. 

TEPUNG PULUT :

Ambik 2 sudu besar beras pulut. Lepastu basuh, keringkan dan tumbuk. Sebab beras pulut dah memang lembut, senang je la tumbuk. Takyah blend2 dah.


GOCHUJANG :
Resepi asal :-
  1. Campur tepung pulut 1/2 sudu makan dan air 1 sudu makan. Kacau rata.
  2. Letakkan dalam microwave selama 15-30 saat. Kacau hingga menjadi pes.
  3. Masukkan serbuk cili,gula,garam,kicap masin dan kacau.
  4. Siap.
Itu resepi asal. Cara aku, macam biasa la. Try and error bab tepung dengan air tu. Also, aku guna kicap manis and chili flakes. Ingatkan nak guna fish suace untuk ganti kicap masin tapi takut teruk sangat. Apa2 pun, memang yang aku buat ni jauh dari resepi asal. Aku tak rasa lagi sebab tengah puasa. So, duk menunggu macam tu je la pes tu dalam peti.πŸ˜… Mula2 nampak teruk semacam, so aku main tambah chili flakes, tepung pulut,air and microwave skali lagi. Baru nampak ok sikit. Nampak je la. Rasa taktau lagiπŸ˜‚ Nanti bila dah try aku update.


Lepas microwave, kene kacau2. Nanti jadi camni.

Aku pun letak chili flakes,gula,garam,kicap manis. 

Ni hasilnya. Cam pelik jeπŸ˜…

Maybe aku patut kurangkan kicap(???)


Anyways, that is my attempt in cooking Korean food (that is not instant). Before this I only know how to cook instant tteokbokki and ramenπŸ˜‚
Will update on how my gochujang taste and also continue my tteokbokki making journey.
πŸ€—πŸ€—πŸ€—

...........................................................................................................................................................

Update :
Ultimate FAIL! πŸ˜…πŸ˜‚

Gochujang memang fail. Rasa dia ok. Cuma dia bukan pes so, kira tak jadi la. Salah aku jugak sbb guna chili flakes yg kasar. 
Rice cake ok cuma keras. Rebus punya la lama, still keras kat dalamπŸ˜… 
Bila gabung dua2 nak jadi tteokbokki, haish.. tak sedap😝

...........................................................................................................................................................

Update II : 
Lebihan tepung beras tu aku buat kuih lapis. Sebab tepung tu kan buat sendiri so takde bahan pengawet. Lagipun memang dah start bau dah. Tapi still boleh guna. Tak tunggu lama pun. Harini buat tepung dan tteok, esok jugak aku buat kuih tu. Pasal kuih lak, err... tak tau nak kata fail ke success. πŸ˜… Rasa dah sedap tapi keras sikit. So, dia macam ganggu kesedapan rasa kuih tu sendiri. Kurang air dan ketiadaan tepung pulut. Dalam resepi tak guna pun. Tapi umi cakap resepi yang zaman dulu2 letak tepung pulut. Baru sedap. Aduh..hampeh punya resepi internet😭


Ni je gambar yang aku snap masa buat kuih lapis
πŸ˜‚
Tak dan aih nak snap satu2. Semua buat sekelip mata je. End results pun, malas aku nak snap.πŸ˜…

Friday, 7 June 2019

#8 Sakit Oii !

Pelik tak title? πŸ˜‚
Tengah sakit ni weyh. But still nak cerita.

Baru tadi jari jemariku kene steam panas. Aku duk panaskan makanan dalam microwave. Makanan tu aku tutup guna pinggan. Bila dah siap, aku silap pegi angkat sebelah je pinggan tu. So, terus steam kene direct kat jari aku. Perghh.. nikmat beb. Nikmat sampai rasa nak mencarut time tu jugak πŸ˜‚ Tapi carut dalam hati je la. Malu aku nak carut depan family.

Aku gelojoh sangat nak makan. Patutnya pinggan tu aku angkat semua ke atas. Baru steam tu terlepas secara even. Silap aku pegi angkat sebelah je. Memang kene ah.  Rasa macam terbakar beb. Sakit😒

Mula2 lalu bawah air je. Pastu biar. Lama2 rasa macam makin teruk lak..terus cari minyak. Nasib baik satu jari telunjuk je yg teruk. Jari lain pun kene tapi tak seteruk jari telunjuk.

Tahun lepas pun aku kene situasi PANAS macam ni. Time raya Haji, masa majlis akikah anak buah aku. Aku tolong-tolong kat dapur. Pastu mak aku nak tuang kuah laksa putih dalam bekas. Aku tukang pegang bekas tu. Elok2 tengah tuang, periuk or bekas macam tergerak skit. Tak ingat sapa yang tergerak tu. Sama ada aku or mak aku. πŸ˜… But bear in mind weyh, dapur time tu pack. So maybe ada kejadian tertolak ke, teralih skit sbb orang nak lalu ke.. Haaa.. apa2 je lah.
So, bila dah tersasar tu, tangan kiri aku direct kene kuah tu.. Fuhhhh... menjerit weyh akuπŸ˜‚
Malu aku. Semua cam terkejut. Dah la flow kuah tu tengah laju, maknanya banyak la yang kene tangan aku. Huish... Masa mula2 tu tak rasa apa2. Lama skit, tangan aku rasa panas je dari dalam. Tengah masak agaknya. Boleh dikatakan tangan aku dah 70% masak dah ni πŸ˜‚πŸ˜‚. Time tu pikir nak letak ais je.

Sakit woo.. Terua terperap dalam bilik. Ala..tak terperap pun. Duduk situ sbb nak sejukkan tangan depan kipas plus nak kene ready2 untuk majlis. Aku xingat macam mana aku bersiapπŸ€” Maybe masa nak siap tu sakit dah hilang.

Hmm....