Ok. Long story short, semalam tengok diorg makan tteokbokki (spicy rice cakes) and tetibe teringin nak buat sendiri. Maka search la resepi2 simple yang ada. Aku tengok banyak video from different sources sebab nak bandingkan mana paling senang. Sebab barang pun belum sure ada ke tak. Kebanyakan resepi guna 3 bahan je. Tepung beras,garam,air. Senang la kan? Kira on je la nak buat. Masuk dapur, tepung beras takde.π
Spoil. Search lagi alternatif lain. Kebetulan ada 1 video yang aku tengok tu dia buat video untuk buat telung beras. So, I follow. Ok. Yang kat bawah ni proses buat tepung beras. Aku tak nak beli sebab takut tak menjadi plus taknak susahkan mak ayah aku. Nak keluar beli sendiri tak boleh.π
Sapa2 yang dah ada tepung beras or nak beli je, boleh skip ke part buat tteok (rice cakes)
TEPUNG BERAS :
- Amik 1 cawan beras (atau seberapa banyak yang nak) dan basuh macam biasa.
- Rendamkan beras dalam air selama 8-10 jam. (Aku buat 12 jam. Saja2)
- Basuh sekali lagi dan tapis hingga kering atau hampir kering.
- Kisar guna blender atau food processor.
- Tapis tepung. Jika masih ada beras, kisar semula hingga habis.
- Siap.
Beras yang sudah dibasuh dan dikeringkan.
Aku guna blender yang untuk kisar kacang. Lagi senang dari blender biasa.
Tepung yang belum ditapis dan yang sudah ditapis.
Sisa2 beras yang tak hancur.
Setelah semuanya ditapis.
Simpan dalam bekas.
RICE CAKES / TTEOK :
- Ambil 5 sudu makan tepung beras.
- Masukkan 3-5 sudu makan air panas mendidih.
- Masukkan sedikit garam. (Tadi buat aku lupa letak garam)
- Kacau rata hingga menjadi doh.
- Uli doh dan bentukkan secara memanjang.
- Didhkan air dan masukkan sedikit minyak masak atau olive oil untuk elakkan tteok melekat.
- Rebus hingga tteok rasa sedikit keras.
- Boleh digunakan terus dan lebihan hendaklah disimpan dalam peti sejuk.
5 sudu tepung beras
Tambah air mendidih 3-5 sudu dan kacau hingga menjadi doh.
Ratakan tepung beras pada papan potong dan tangan. Uli hingga tidak lagi melekit.
Bahagikan doh dan bentukkan secara memanjang.
Tteok yang siap direbus.
Simple je bahan dan cara nak buat tteok. Tapi, korang kene pandai adjust2 sendiri. Aku pun try and error je. Mula2 aku buat aku guna 5 sudu tepung beras dan 3 sudu air. Nampak kering aku tambah jadi 4. Still kering then tambah biar cukup 5. Bila 5 sudu air jadi cair pulak. So, aku just tambah tepung beras sikit2 je. Nampak cair je, tambah lagi. 2 3 kali gak duk tambah tepung. Tambah pun hujung2 sudu je. Taknak letak banyak terus karang kene tambah air pastu cair lagi kene tambah tepung lagi. Duk ulang situ je la. Bila consistency (aku xtau BM apa) dah nampak cam ok, boleh bentukkan.
Masa rebus, aku sendiri taktau nak rebus berapa lama sebab tak jumpa pun cara masak rive cake buatan sendiri. So, aku agak2 je. Aku rebus sampai rice cake tu rasa keras2 and nampak macam kearah clear sikit kat bahagian luar. Lagipun, kalau belum masak lagi, masa buat tteokbokki dia boleh sambung masak.
Panjang ek entry aku kalini. Baru bab rice cake. Belum masuk gochujang lagi nih.π
π
Now for gochujang. Resepi gochujang guna tepung ketan/tepung pulut,serbuk cili (ada sesetengah tutorial guna chili flakes), gula, garam, kicap masin. Aku pulak takde tepung pulut and kicap masin. Kicap masin yang tutorial guna pulak yang jenis cair and almost jernih tu. Memang takde la. So, aku pepandai improvise. Untuk tepung pulut, walaupun takde tutorial untuk cara buat, aku just anggap dia sama macam buat tepung beras.
TEPUNG PULUT :
Ambik 2 sudu besar beras pulut. Lepastu basuh, keringkan dan tumbuk. Sebab beras pulut dah memang lembut, senang je la tumbuk. Takyah blend2 dah.
GOCHUJANG :
Resepi asal :-
- Campur tepung pulut 1/2 sudu makan dan air 1 sudu makan. Kacau rata.
- Letakkan dalam microwave selama 15-30 saat. Kacau hingga menjadi pes.
- Masukkan serbuk cili,gula,garam,kicap masin dan kacau.
- Siap.
Lepas microwave, kene kacau2. Nanti jadi camni.
Aku pun letak chili flakes,gula,garam,kicap manis.
Ni hasilnya. Cam pelik jeπ
Maybe aku patut kurangkan kicap(???)
Anyways, that is my attempt in cooking Korean food (that is not instant). Before this I only know how to cook instant tteokbokki and ramenπ
Will update on how my gochujang taste and also continue my tteokbokki making journey.
π€π€π€
...........................................................................................................................................................
Update :
Ultimate FAIL! π
π
Gochujang memang fail. Rasa dia ok. Cuma dia bukan pes so, kira tak jadi la. Salah aku jugak sbb guna chili flakes yg kasar.
Rice cake ok cuma keras. Rebus punya la lama, still keras kat dalamπ
Bila gabung dua2 nak jadi tteokbokki, haish.. tak sedapπ
...........................................................................................................................................................
Update II :
Lebihan tepung beras tu aku buat kuih lapis. Sebab tepung tu kan buat sendiri so takde bahan pengawet. Lagipun memang dah start bau dah. Tapi still boleh guna. Tak tunggu lama pun. Harini buat tepung dan tteok, esok jugak aku buat kuih tu. Pasal kuih lak, err... tak tau nak kata fail ke success. π
Rasa dah sedap tapi keras sikit. So, dia macam ganggu kesedapan rasa kuih tu sendiri. Kurang air dan ketiadaan tepung pulut. Dalam resepi tak guna pun. Tapi umi cakap resepi yang zaman dulu2 letak tepung pulut. Baru sedap. Aduh..hampeh punya resepi internetπ
Ni je gambar yang aku snap masa buat kuih lapis
π
Tak dan aih nak snap satu2. Semua buat sekelip mata je. End results pun, malas aku nak snap.π
No comments:
Post a Comment