Powered By Blogger

Sunday, 9 July 2023

INA Pan Mee Noodles (Sup) + Overall rating

3 hari lepas aku dah makan pan mee yang versi kering/goreng. Harini aku makan yang versi sup pulak. Sebenarnya aku takde rasa teringin nak makan mi bersup ni, tapi sebab curious aku kene makan jugak. ahahahahahaha..😌
 
Ok, yang versi sup ada 3 flavour. Original seafood, pepper and prawn. 

Yang ni original seafood. In simple words, ni kuey teow sup kosong. Haaa..so kalau mulut rasa nak kuew teow sup tapi malas masak boleh la makan ni. Walaupun basic taste, it still taste good. Takdela sampai nak kata tak sedap. Flavour pun simple. Walaupun dia kata seafood tapi lidah aku rasa macam maggi ayam😂

Yang ni pulak lada or pepper. Dalam kepala aku ingatkan white pepper or black pepper gitu la. Tengok warna serbuk perasa merah. Eh? Rupanya bila dah rasa, pepper yang cili tu la. Hahaha. For this one, rasa dia macam kau amik original seafood tu lastu letak serbuk cili. Tu je beza dia. Tak pedas pun. Just rasa hangat-hangat cili gitu je. 

Lastly, prawn flavour. Yang ni, bau dia memang menyengat bau udang. Macam bau belacan pun hado.. Hirup je sup, perrrgggghhhhh. Menyengat tekak aku. pedih woo. pedas giler. Tapi kan, tekak aku ni, hirup kuah maggi kari tu pun dah pedih🤣Alaaa.. tapi yang ni betul-betul pedih weh. Pastu bila tekak dah tak pedih, lidah pulak rasa terbakar. pedas wehh. Time makan tu jadi teringat yang dried chili shrimp haritu. Pedas ke tak eh? Aku lupa dah. Rasanya pedas jugak tapi pedas manja-manja kut. Takpun sama je pedas dia tapi sebab yang ni berkuah so rasa dia lagi pedas dari makan yang kering. heh..IDK🤷‍♀️ Anyways, bab rasa, memang sedap. Kuat rasa udang. 

So, antara 3 flavour bersup ni, my fav would be the original seafood one. Santai je rasa je. Kalau letak fishball 2 3 ketul lagi cun. 

Kalau overall flavours, it would be :
Dried chilli shrimp 🥇
Dry curry / Original seafood soup🥈 (takleh nak pilih yang mana lagi best sebab dua ni lain kategori kan😂. dua-dua ni nombor 2 di hatiku.ikut mood bila nak makan yang kering or yang soup)
Prawn soup🥉
Pepper soup🏅(medal saguhati la kita bagi.hehe..)

Thursday, 6 July 2023

INA Pan Mee Noodles (Goreng)

Kalini aku nak review or ulas pasal INA Pan Mee. Few months ago, aku macam berada dalam fasa nak makan pan mee, yee mee & apa² mee yang liat² camtu la. Mula-mula ingatkan nak beli yee mee pastu beli prawn chilli crisp pastu gaul je tapi risau tak sedap. Prawn chili noodles pun aku tak penah try so risau la kan. Membazir lak nanti. Cari punya cari, jumpalah instant pan mee ni. yang PALING aku suka, brand ni jual 1 pack ad 5 flavours yang dia ada. Ada, seafood soup, dried chilli shrimp(goreng), curry(goreng), prawn soup & pepper clear soup. Sesuai untuk yang baru nak start try satu² flavour without buying whole packs. 
See? Sooooooo convinent. 

Ok, harini aku try 2 flavour yang goreng.
Ni dried chilli shrimp. 1st bite aku masin skit maybe ada powder yang tak tergaul. and oh my God sedapnya. memang 1st yang aku notice mee dia tu la. dia mcm lembik tp x lembik. kalau yee mee betul² lembik kan tapi dia still stiff sikit kat bahagian dalam noodle tu. Aku suka giler dengan mi yang macam ni. Taste wise, sedap. Like any dried chilli shrimp noodle would be I imagine. 

Yang ni flavour kari. Sedap. Kari dia kari yang bersantan punya style, bukan kari macam maggi kari tu. Sedap tapi macam kosong je. Rasa macam ada something missing. Mungkin sebab aku makan yang dried chilli shrimp dulu kut. Flavour tu kan macam ada kick sikit kan, pedas-pedas & slight crunch ftom the dried chilli so bila makan kari ni mulut rasa kosong. Tu je la. Bab flavour no worries, memang kuat rasa kari creamy & sedap. Maybe kene tambah kut apa-apa, sosej or fish ball or fishcake. Biar ada texture lebih skit. 

Antara dua ni memang dried chilli shrimp no 1. Ada lagi 3 flavour, berkuah semua. Sejujurnya kurang minat, tengah takde keinginan nak makan mi berkuah so kene tunggu ada rasa teringin dulu baru boleh makan. 
Memang nanti aku beli yang shrimp tu 1 bungkus terus. 😋

Thursday, 15 June 2023

Fried Rosé Pasta, Potato Pancakes & Coleslaw

OK. 1st of all. I finally got one of my dream kitchen gadgets >.< 
Its a chopper. 
Yang ni yang jenis tarik tali. Ni hadiah orang lain tapi orang lain yang pakai.ahahahha. sama macam chopper yang jenis tekan haritu. Dapat as hadiah tapi yang tu tak jadi. Taktau la aku yg salah guna or memang susah nak guna. 
And the joy that I felt when it works is just indescribable🤩 Dah masuk usia dewasa, benda-benda macam ni really excites me. 

Anyways, back to the foods in the title. Nak masak tapi taktau nak masak apa & malas nak handle barang mentah(ayam,daging,etc). Then nampak shell pasta nak expire like 2 more months so why not. Then bila dah scan the whole kitchen & ingredients & brainstorming, dapat la menunya. Pasta goreng Rosé,coleslaw & potato pancakes.

Pasta Rosé tu sebab guna prego tomato + susu. Not sure tu real rosé recipe tapi according to Google that's basically it. Then coleslaw ekspres sebab ada 1/3 carrot & cabbage. Mayo pun tinggal 1 1/2 sudu je tinggal so everything is ngam². Potato pancakes tu pulak sebab nak guna potato tapi ada 1 je so end up buat pancakes cuz I could do mini versions. Nampak banyak la jadinya kan. 
Semua ni terjadi secara spontan. Memang tak tengok resipi. Except potato pancake sebab tak sure kene guna tepung apa but anything else aku just go with the flow dengan apa yang aku jumpa. 
Nak la tulis resipi sini.For my own future reference. Kalau korang nak guna, silakan tapi alter la eh. Sebab resipi aku ni takdela sedap mana. Biasa-biasa je. Nama je macam WOW skit🤣

Fried Rosé Pasta / Pasta Goreng Rosé :
Pasta(tak kisah pasta apa.Aku guna seashell pasta)
Sosej(atau daging burger or cincang)
Susu cair
Bawang putih
Sos prego tomato
Kiub ayam
Gula/Garam/Serbuk perasa
Tepung jagung(jika perlu)

1.Rebus pasta. Simpan lebihan air pasta.
2.Tumis bawang putih cincang. 
3.Masukkan sos prego.
4.Masukkan susu cair sehingga cukup rasa berkrim mengikut citarasa sendiri. Masukkan juga lebihan rebusan air pasta.
5.Masukkan sosej yang sudah direbus.Kalau guna daging cincang/burger,boleh masak sekali time tumis bawang putih.
6.Jika sos kelihatan terlalu cair, boleh masukkan larutan air+tepung jagung ke dalam sos sehingga sedikit pekat. 
7.Masukkan 1 kiub ayam. Kemudian tambah gula,garam atau apa-apa serbuk perasa mengikut citarasa. 
8.Setelah berpuas hati dengan kelikatan sos, masukkan pasta dan gaul sebati. Bayangkan pasta seperti masak mac & cheese. Tak terlalu cair dan tak terlalu kering.
9.Siap. 
..............
Coleslaw :
Bawang holland 
Lobak merah
Kubis
Epal hijau(saje nak try sebab coleslaw Marrybrown macam letak epal jgk)
Mayonais 
Susu cair
Serbuk lada hitam
Gula/Garam

1.Cincang halus bawang holland, lobak merah dan kubis. Kalau aku, bawang dengan kubis tu aku guna chopper yang aku cerita mula² tadi & lobak merah pulak aku hiris guna mandoline yang halus punya. Apa ntah nama melayu dia, lupa pulak. 
2.Potong epal dalam bentuk kiub. (sebab nak tiru marrybrown je ni.coleslaw diorang selalu ada benda kiub kat dalam.taktau apa benda tapi tekstur macam epal)
3.Disebabkan mayonais aku dah memang tinggal sikit so aku masukkan je susu dalam bekas mayo pastu tambah serbuk lada hitam Ajishio,gula & garam. Pastu goncang.
4.Setelah goncang, tuang atas sayur-sayur tadi dan gaul sebati.
5.Siap.
..............
Potato Pancake/Penkek Kentang :
1 kentang saiz sederhana besar(atau apa² kuantiti mengikut keinginan)
tepung
telur(sebenarnya tak perlu telur tapi aku silap buat pegi letak telur.kalau versi simple memang takyah telur)

1.Hiris kentang halus-halus menggunakan mandoline.
2.Basuh dan rendam hirisan kentang dan biarkan seketika. 
3.Basuh semula kentang dan tos hingga kering. 
4.Masukkan tepung dan salut kentang.
5.Boleh fry dalam frying pan dan pastikan pancake tu nipis. Fry sehingga keperangan dan siap.
@
5.Jika nak buat style jemput², masukkan telur ke dalam kentang & tepung tadi. 
6.Bentukkan dengan sudu biar nipis dan masukkan dalam frying pan. Biar keperangan dan siap. 
*Kebanyakan resipi potato pancake yang aku jumpa memang tak letak perasa sebab nanti cicah sos. Tapi kalau nak letak perasa terus pun boleh je rasanya. 
.....

Siap semua, aku pun assemble dalam pinggan. Assemble letak-letak je. Tak hias pun. Belakang aku sakit-sakit dah. Nak cepat siap je ni😂
Kalau ada cheese sedap gak. Boleh letak dalam potato pancake & pasta. Tapi dah habis lak stok dalam rumah ni. 


Thursday, 8 June 2023

Creamy TomYam Instant Noodles

I have been craving for creamy Tom Yam pasta for a while now but I'm too scared to actually do it and I can't really find it at cafes (at a price within my budget). And I just realized I could just do it w instant noodles. I mean I've already made creamy curry maggi so clearly I can do it w tomyam maggi. 

I used Myojo mee poh noodles & regular maggi noodles. After its boiled, I just added the seasoning oil from the mee poh noodles and the tomyam maggi powder seasoning and a splash of milk. 

It's tastes great. Not the best but good enough for me to settle down my tomyam cream pasta craving. Also I just noticed how sour maggi tomyam is. The next time I do this I either gotta add more milk or just use half of the seasoning or add a little sugar.