Powered By Blogger

Tuesday, 15 March 2022

Cantikkan My Blog

Step 1 : Tukar theme 

Step 2: Buat edit baru untuk banner
Mula-mula ingatkan nak buat background transparent tapi blogger tak terima. Jadi hitam.

Then buat color biru sbb them yang pilih tadi background dia blue sky, ground and dandelions.

Pastu edit nama and letak dandelion. Tapi bila apply kt blog nmpk x cantik sbb somehow banner yang aku edit tu salah size so dia x memanjang sepanjang blog and also colour biru template ngan biru aku tak sama. 
Aku godek2 lagi sana sini, baru tahu background theme tu bleh tukar. So aku amik gambar aku yang just biru kosong tu then adjust2 skit kedudukan dia then banner aku apply sama mcm yang atas but just without the dandelions. Pastu bila apply nmpk smooth je color sbb aku dh samakan warna background ngn warna banner

Step 3 : Done. eheheheh

And i also godek2 the font and color for the posts. Font nama Indie Flower. Cute kan? >.<
Cuma ada 1 je yang aku x puas hati. Warna tajuk post tu. Gelap sgt merah dia. Nak ubah yang tu kene edit kat coding. Aku risau bab2 nak edit coding. Buatnya silap, habis blog aku =.=
Takpe ah.. ni kira dah cantik dh ni an... boleh la ๐Ÿ’–





Sunday, 13 March 2022

Memories That I Randomly Remember (1)

13/3/22, 6.40pm

Was listening to Let Me Down Slowly by Alec Benjamin while doing my assignments. And the song made me remember one of those days during my internship at KPJ. 

Masa tu ada celebration Raya. Me being the only girl in the maintenance section, (other than this 1 akak but she's in charge of the data and complaints and stuff so she doesn't work around tools or sites that much,  I think), so keliru. Nak pakai baju kurung ke seluar cam biasa. Akak tu cakap pakai je baju kurung and I did. 

And now here I am, 4 years later, wondering how that day went. Ahahahh.. ye lah.. buat maintenance while wearing baju kurung. I mean, I know kerja aku takdelah lasak pun. Aku banyak follow and dengar je apa diorg buat but still I do have my days where I actually work. Hmmm...   I guessing that day tak banyak kerja. Since hospital tengah sambut Raya kat cafeteria. So, I'm assuming aku x banyak gerak pun on that day.

And suddenly aku baru teringat aku ada buku log. Boleh je aku check balik kan? But then again, I dont know the exact date. Plus, even if i do, would I have actually wrote down yang the hospital tengah sambut Raya???? Heeehhhhh....

Thursday, 10 February 2022

#31 Banner Blog Baru




Buruk kan banner baru? ahhahahhaha
sebenarnya geram ngan diri aku yang dulu. Nama blog JihaFiqa tapi nama kt banner NaSya.. aduhh.. nak ngedit tu ingat senang ke?(bagi aku yg noob ni la) 
Nak amik mood edit tu, makan masa..ahaha
takpelah.. letak dulu banner yang ni.. pasni kalau rajin aku tukar.

bila tgk banyak kali, nampak mcm blog aku kene hack lak. sbb buruk sgt. hahahha

Saturday, 15 May 2021

#30 Tteokbokki/Topokki dan Ramen Samyang

15 May 2021
 Harini buat topokki sebab eringin.. beli masa puasa lagi. Beli yang 1-2 portion. Sebab aku tau umi abah mmg tak suka benda-benda gini so yang kecik sudah lah. Aku pun masaklah 1 portion dulu. Memang dia dh asing dah dalam paket. Plan nak masak 1 lagi portion tu ngan ramen. Brand yang aku beli Yopokki. Lupa lak nak snap. Amik gambar google je la eh..

Masaklah ikut instruction. 1 portion guna 100ml air pastu rebuskan sampai air/kuah hampir nak kering. 
First few bites, sedap.. seriously๐Ÿ˜ tapi, lama2 rasa lain mcm. Sebabnya camni, time aku makan tu,badan aku macam on the way nak demam. Body rase letih and sengal-sengal. So mula la termenung. Pastu lak termenung sambil makan, jadinya deria rasa aku akan fokus pada tekstur makanan tu. Selalunya kesah pasal rasa je. Tapi kalau termenung, sampai ke tekstur pun aku perasan.
Benda pertama yang aku perasan is sos. Sos dia sedap. Rasa macam sambal tomato manis. Yang kedua, haa.. yang ni buat aku rasa geli-geli. Rice cake tu rasa macam chewing gum weh๐Ÿ˜– jadinya otak aku process makanan tu as chewing gum cicah sos cili manis.. ergh...takleh aku.. tapi ku gagahlan jugak sebab sosnya sedap.. haa..konfius oi masa tu .dah la tengah penat.. Akhirnya dapat habis gak.

Pastu, aku straight pi dapur masak 1 lagi nak makan ngan ramen..ehhehe..walaupun tekstur dia agak menggangu, tapi mana tau ngan ramen dia ok.. pastukan aku tambah skit gula nak bagi ikut tekak aku and kurangkan pedas..
First bite aku, aku gulungkan ramen tu ala-ala makan spaghetti pastu hujung dia aku cucuk rice cake 1. Pergh .sedap wehh..ahahha...rasa chewing gum tetap ada kayy ..cuma tak terganggu sangat sebab ada tekstur mi ramen tu.. and adding the sugar was a great choice.. manis๐Ÿ˜‹

Sambil-sambil makan, teringat gak, asal rice cake masa makan dakgalbi sedap.. aku x muak pun.. tak rasa chewing gum pun.. i mean, memang tak fokus kat tekstur pun masa tu but still, ๐Ÿค” lama-lama tu baru paham. Mr. Dakgalbi kan dia macam grill/goreng gitu. Bukan rebus.. so takdela lembik-lembik dia tu..

Aku pun anggukkan je la ngan teori aku sendiri tu.๐Ÿ‘๐Ÿป


Extra :
Ada try 1 biskut baru ni. Biskyot..sedap la.. tekstur dia macam kek. Aku amik yang 3 piece 1 set rm10.90..  tekstur dia sama macam biskut yang aku selalu duk buat tahun lepas.. tapi dia punya ni of course lagi sedap coz its very very moist๐Ÿ˜‹ 1 set tu red velvet, double choco & triple choco. Besar biskut dia besar tapak tangan
    Triple choco

Red velvet


Aku rasa kan biskut dia ni moist sebab coklat-coklat yang dia letak tu la.. setiap perusuk biskut tu akan ada coklat. Tengok macam red velvet tu, tengah-tengah biskut pun ada sekeping coklat tu ha..