Powered By Blogger

Thursday, 14 November 2019

#14 Pasta again...πŸ€” but without cheese

Tak tau la datang mana mood masak2 ni.. πŸ˜‚
Maybe sebab kempunan mi kut. Apa2 mi la (except mi kuning.yang tu aku anti skitπŸ˜…πŸ˜‚)
Mula2 craving samyang pedas, pastu samyang yg xpedas, pastu maggi, pastu sizzling yee mee..
Tak craving pasta pun.. Tadi selongkar dapur nk cari maggi. Takde.. yg ada cuma pasta.. Ape lagi.. On je..
Masak kul 10am rasanya.. so now aq dh siap makan n cuci pinggan mangkuk semua, dkt kul 11am.. Haa..1 jam je.. bleh la tu. Agaknya aku bleh masak masakan pasta je kalau nak makan cepat πŸ˜…πŸ˜‚

Bahan2 pun aq main grab je. Dah niat xnak guna cheese. Sayang nak guna. Minggu lepas dh tibai 4 keping. 

Bahan2:
Spaghetti, tepung, susu cair, bawang putih, cili padi, sosej pulut Thai

Cara aq masak kuah:
1.Minyak skitt , butter skit
2.Pastu letak tepung n kacau smpai pekat. 
3.Then masukkan bawang putih n cili padi.
4. Tuang susu.. haaa..part ni aq jadi gelabah beb.tuang je susu n kacau, terus kuah aq jadi paste. Paste dia mcm doh buat churro tuπŸ˜‚πŸ˜‚ And kalau nak diikutkan mmg cara buat doh churro cmtu. Butter tepung n air.. So, logik ah. Sambung balik. Jadi je paste cmtu, aq dh pikir membazir dh. Ingat xleh jadi cair balik. Pastu aq just main amik air pastu tuang masuk. Banyak gak. Jadi cair balik. Nasib baik menjadi kuah..HaihπŸ˜…
5.Masukkanla segala perasa yang aku nak letak. Aku ingat nak letak black pepper tapi habis lak. Ad pepper yg biasa. Pastu weyh, Aduiii.. bleh lak dia keras🀦🏻‍♀️ xkeluar langsung serbuk tu.. aku ketuk2 pun xnak pecah. Last alternatif, letak je la ajinomoto tu. Kalau tak mmg xde rasa la. Garam je x cukup. Kene ad rasa2 lain gak.
6.Siap.
Ingat nak asingkan. Last2 campur je terusπŸ˜„
Selamat Makan!!

Sosej pulut Thai. Ni je yang boleh capai. Sosej yang biasa rasanya ada tapi jauh kedalam freezer. Malas aq nak korek. Kang habis terkeluar semua barang dlm freezer tu. 

Also, aku try gak makan ngn nacho cheese
Ni beli masa kat Penang kat kedai jeruk Pak Ali..

Can la.. cheese yang untuk pasta and nacho cheese lain rasa. Tapi still sedap la. I mean, cheese is cheese. πŸ§€πŸ§€πŸ§€

Ok..I'm done here. Agak2 next post aku pasal masak lagi ke?πŸ˜…πŸ€”

Friday, 8 November 2019

#13 Masak-Masak...Makan-Makan...

Hai..Assalamualaikum...

Ok..Let's cut to the chase. I cooked today..!!  Woooooo....!

Jarang untuk aku datang mood masak2 ni..
So, today's dish is ...........

SPAGHETTI CARBONARA😍😍😍

Lemak berkrim. Helokk lah..yang tukang makan pun memang dah berlemak sana siniπŸ˜…πŸ˜‚

Resipi mana aku guna untuk masak ni? General resepi punya guys..search la mana2.. aku capai je apa ada kat dapur and just main campak2 je..

Ni apa yang aku guna :

Bawang putih
Bawang holland
Cili padi

Pasta spaghetti
Sosej cheese Thai

Aku guna jenama ni.

Tepung gandum
Cooking cream
Keju keping

Pastu masak je la.. Ikut turutan ni :
Minyak, bawang2, cili, tepung gandum(1 sudu setengah), cooking cream, cheese(aku letak 2 keping), sosej, susu cair(last minit letak sbb nampak cam tak cukup creamnya), pastu lebihan air rebusan spaghetti, lada hitam, lada sulah..

Siap!
So creamy n spicy πŸ˜‹πŸ˜‹πŸ˜‹πŸ˜‹. Just the way I like it.

Haa.. tadi..elok2 mood aku nak masak ni boleh lak gas habis. Bawang baru je letak. Xdan nak keperang-perangan lagi.. -.-'' 

Aaannndd...aku masak ni amik masa sejam je(termasuk masa yang diambil untuk tukar tong gas)😁. Aku xtau la bg org lain tu lama ke tak, tapi bagi aku mmg sekejapπŸ˜† It's an achievement for me. 

P/S : sebenarnya xde niat pun nak post aq masak ni sini. Tapi bila gas tu habis masa baru nak masak tu, aku terpikir "Hmm..elok gak nak cite kat org".. Apa yang elok pun aq xtau. Cuma nak ckp feelng aku nk post sini is masa gas tu habis. Ok tu je.


BYE!! πŸ‘‹πŸΌπŸ‘‹πŸΌπŸ‘‹πŸΌ

Monday, 23 September 2019

#12 Coolblog lagi. Tiger King ON FIRE!

Haritu minum Black Tiger Premium Milk Tea. Kalini Coolblog keluarkan yang baru pulak. Konsep sama, Tiger and brown sugar. Cuma dia ikut cam Xing Fu Tang skit. Bahagian atas diletakkan cream cheese(I think) pastu dicaramelized.

So practically, its the same thing but just with the addition of cream cheese. Tapi, yang aku perasan kat iklan just advertise cmtu je. Bila aku pegi kedai Coolblog, rupanya banyak jenis minuman untuk buat Tiger on Fire ni. Tak ingat dah air apaπŸ˜… but I'm pretty sire ad choice untuk green tea. Dalam gambar tu dia bagi pilihan 4 jenis air untuk menu Tiger on Fire ni.

For me, aku order yang original je. Regular milk tea.



Kau tengok cheese tu.. Kau tengok 😍
Berkrim betul!








Untuk K.O.F ni, serius aku suka. Sedap sangat. Kan sebelum ni aku ada cakap yang aku tak berapa minat dengan rasa brown sugar kan? Ingat tak? Kalau tak ingat pi baca balik post tu.πŸ™„

Aku sebenarnya tak suka rasa brown sugar tu. Sebab rasa dia macam hangit2 skit. Manis tu memang la tapi hangit. Paham tak?πŸ˜… Jadinya, sedap tapi tak minat. 

Tapi kan, bila tang yang ni, pergh.. sedap weyh. Manis dari brown sugar tu still ada. Tapi hangit tu xde. Sebabnya cream cheese tu, bila dah campur menyeluruh air tu, dia jadi creamy milk tea. Secara magicnya, rasa hangit tu hilang. Memang in lobe dengan rasa dia.
😍

So, conclusionnya, aku bleh minum air yang ada brown sugar tapi kene pastikan ada something creamy.πŸ˜‚


Tuesday, 16 July 2019

#10 Bubble Teas



Trend sekarang. Bubble tea. Everywhere I look, its bubble tea here, bubble tea there, bubble tea cake and even bubble tea rice🀒

Kedai2 legend yg jual air bubble/boba/pearl is CoolBlog, Chatime and Tealive. Kenapa legend? Sebab diorang jual wayyyyy before bubble tea became a trend. Espeacially CoolBlog. The oldest one of all.

Sekarang byk giler kedai bubble teaπŸ˜…
Kedai2 lain pun dah start jual jugak like Secret Recipe and Family Mart. Below are the bubble tea shops in Malaysia :


  1. The Alley
  2. Tiger Sugar
  3. Chatto
  4. Xing Fu Tang
  5. OneZo
  6. Pin Tea
  7. Daboba
  8. Tea Live
  9. Gong Cha
  10. Cha Time
  11. Koi ThΓ©
  12. Moomin Bubbles
  13. 2D Cafe
  14. Muyoo
  15. Chai Yo
  16. Regius Tea
  17. Royaltea
  18. Yumcha Tea Bar
  19. Zododo
  20. Tea Three
  21. Moojicha
  22. Cojiitii
  23. Cha Wan Jia Tea Bubble
  24. Soylab
  25. QR-Tea Lab
  26. Niko Neko Matcha
  27. Shake Shake
  28. Macao Imperial Tea
  29. Chun Yang Tea
  30. SunnyCha
  31. Moge Tee
  32. The Black Whale
  33. JLD Dragon
  34. Tea Amo
  35. One Tea
  36. Pann Tea
  37. YOY Tea
  38. Tea Dayz
  39. You Tea
  40. Each A Cup
  41. Chizu
  42. HeyCha
  43. Good Day Good Time
  44. Kylin Sugar
  45. Wincaa
  46. Long Live The Tea
  47. Mui Tea
  48. Shi Fen Station
  49. Cool Blog
  50. Mystical Tea
  51. Momo Tea
  52. Oh Cha Cha
  53. Instea Coffee Bar
  54. Yi Cha Tealicious
  55. Answer Tea
  56. Fox Tea
  57. True Boss
  58. Panda Q
  59. IMilky
  60. Paco
  61. Millok
  62. Meme Tea&Coff
  63. LΓ©rz’ Tea & Coffee
  64. Wowtea
  65. Colobaba
  66. Blackball
  67. Motea
  68. Cuiecha
  69. Hercaa
  70. Perghh Bubble Tea
  71. The Moment

Banyak woii..πŸ˜…πŸ˜‚

Kalau nak tengok gambar and locations of every kedai kat atas, tekan link ni ➡ https://www.bubbleteamalaysia.com/#list

Ok. So, nak review skit. Cewah review. πŸ˜‚ Kekonon femes jap.
Tadi aku pegi CoolBlog. Craving + rindu. Rindu sebab dekat 1 tahun tak minumπŸ˜‚. Kat skolah dulu, dapat beli anytime sbb dekat dengan rumah. Sama gak masa duk kolej. Dekat je. Tapi bukan dekat yg boleh jalan kaki. Kene naik keta gak. Tapi kira dekat la sbb under 10mins.πŸ˜… Ok aku dh start merepek. Back on track.

So, harini gi CoolBlog, try yg Black Tiger Premium Milk Tea/Coffee.


Lawa an? 😍 Yang leleh brown sugar kat tepi tu corak cakaran harimau.


Haa..sambil2 try flavour baru, try gak minum dalam cawan baru. Lawa😍 Confirm simpanπŸ˜‹

Aku amik milk tea. Member aku amik coffee. Dia kata kuat rasa kopi dia.
Minum je, aku speechless.Sedap tapi macam ada yang tak kene.πŸ˜…
Then minum skit lagi, baru dapat detect. Rasa brown sugar kuat gile. Sampai ada rasa2 panggang. Cara aku describe macam tak sedap kan, but trust me. Sedap. Maybe sebab aku tak biasa sangat dengan rasa brown sugar.

Overall : Lawa and sedap 😌